Posted on mar 31, 2015 in Anemia | 0 comments
Zmęczenie, problemy z koncentracją, zawroty głowy, chorobliwa bladość i ciągłe łapanie infekcji. Mówisz sobie „to minie”, „to chwilowe”, zrzucasz na karb przepracowania, stresu i wiosennego przesilenia – to błąd! Takie symptomy mogą świadczyć o anemii – problemie, który wyjątkowo często dotyka właśnie kobiety – choruje jedna na cztery, przy czym ryzyko zachorowania zwiększa się u młodych, przewlekle chorych i – przede wszystkim – u przyszłych mam.
Anemia nazywana niedokrwistością to zespół objawów wiążący się z niedoborem czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) lub hemoglobiny, czyli białka niezbędnego do ich budowy. Istnieje kilka typów anemii, spośród których najczęstszą jest anemia niedoborowa, związana przede wszystkim z niskim poziomem żelaza, ale również witamin z grupy B – w tym kwasu foliowego (B9) i kobalaminy (wit b12).
Warto pamiętać, że niedobór żelaza to nie jedyna przyczyna anemii – może się ona rozwinąć także wskutek wielu chorób przewlekłych, wśród których można wymienić chociażby niewydolność nerek, cukrzycę, artetyzm, nowotwory. Do grupy zwiększonego ryzyka należą także osoby zakażone wirusem HIV, a także ci, którzy uskarżają się na dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, czy stany zapalne jelit.
Do głównych przyczyn niedoborów żelaza prowadzących do niedokrwistości w przypadku kobiet należy przede wszystkim upośledzone wchłanianie żelaza, obfite miesiączki, czy drastyczne i długotrwałe odchudzanie. Anemia może pojawić się także u młodych kobiet w okresie dojrzewania, przyszłych i młodych mam, pań przechodzących menopauzę, czynnie uprawiających sporty lub będących “wege”, a więc świadomie rezygnujących z mięsa i/lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Schorzenie to dotyka około 25% kobiet w wieku 20-50 lat i – niestety – jest jednym z najczęściej lekceważonych. Choroba może rozwijać się przez długi czas w utajeniu, nie dając ostrych objawów. Z drugiej strony są one niespecyficzne i bardzo łatwo możemy je pomylić ze zwykłym przemęczeniem, czy przepracowaniem.
Niedokrwistość u kobiet najczęściej spowodowana jest zbyt niskim poziomem żelaza. Dobowa, niezbędna dawka tego pierwiastka nie jest duża (przeciętnie 18 mg/d) – ale kluczowa: to pierwiastek pełniący istotną rolę w wielu procesach – odpowiada za prawidłową pracę serca, sprawność mięśni czy gospodarkę hormonalną, jest składnikiem hemoglobiny, przez co wpływa na ilość czerwonych krwinek i pomaga w dostarczeniu tlenu do każdej najmniejszej komórki naszego ciała. W chwili, kiedy zaczyna go brakować nam zaczyna doskwierać wiele nieprzyjemnych doznań – bezpośrednio powiązanych z rozwijającą się niedokrwistością.
dziewczęta 9-13 lat 8 mg
dziewczęta 14 do 18 r.ż. – 15 mg
kobiety 19 do 50. r.ż. – 18 mg
kobiety po 50 rż – 8 mg
okres ciąży i karmienia – 27 mg
dieta wegetariańska – 33 mg
Pierwsze symptomy anemii to: bladość skóry, ogólne osłabienie i zwiększona męczliwość, kołatanie serca przy najmniejszym wysiłku, czy bóle i zawroty głowy. Częściej zapadamy na infekcje i czujemy się po prostu fatalnie. Jeśli problem zbagatelizujemy z biegiem czasu zaczną dochodzić kolejne – duszności, utrata apetytu, łamliwość paznokci i skłonność do wypadania włosów; pojawią się bolesne zajady w kącikach ust, zacznie doskwierać nam obniżony nastrój, nadmierna senność i nadwrażliwość na zimno. Może dojść do zaniku menstruacji i niekontrolowanych omdleń. Anemicy skarżą się ponadto na problemy gastryczne – tj. wzdęcia lub zaparcia.
…charakterystycznym, choć dosyć rzadkim objawem anemii z niedoboru żelaza bywa spaczone łaknienie (Pica) objawiające się apetytem na przedmioty niebędące żywnością (np. ziemia, kreda, węgiel, krochmal, glina). Mija kiedy poziom żelaza zostanie wyrównany.
Nieleczona anemia może prowadzić do poważnego wycieńczenia organizmu, dlaczego kiedy tylko zauważymy u siebie objawy mogące wskazywać na to schorzenie powinniśmy zgłosić się do lekarza.
Rozpoznanie anemii jest bardzo proste – wystarczy do tego zwykła morfologia krwi z oznaczeniem poziomu hemoglobiny – jeśli spada poniżej 12,5 g% u kobiet lekarz szybko wyciągnie odpowiednie wnioski i zdiagnozuje niedokrwistość, jednocześnie prowadząc wywiad mający na celu stwierdzenie jej pierwotnych przyczyn i wdrożenie odpowiedniego leczenia.
W każdym przypadku konieczna będzie zmiana diety i wprowadzenie pokarmów bogatych w żelazo – a więc przede wszystkim mięsa (wątroba wieprzowa, mięso wołowe (nerki i serce), mięso indycze i kurze, czarny salceson) i produktów pochodzenia zwierzęcego – tj. jaja. Nieocenionym źródłem żelaza będą również warzywa zielone, tj. sałata, szpinak, natka pietruszki, szczypior, brukselka, brokuły czy cukinia; warzywa strączkowe tj, groch, biała fasola i soja, kasze, suszone owoce, sok z buraków czy napar z pokrzywy. Jednocześnie zaleca się ograniczenie kawy i mocnej herbaty – zawarte w tych napojach taniny mogą utrudniać wchłanianie żelaza przez organizm.
Trzeba także pamiętać, że sama dieta nie wystarczy – naturalnie występujące żelazo jest przyswajane tylko w kilku procentach przez nasz organizm. Aby wynik ten polepszyć potrzebne są również witaminy – przede wszystkim wit C, która zwiększa wchłanianie żelaza nawet trzykrotnie oraz minerały tj. miedź, cynk i molibden, które „czuwają” nad prawidłowym przebiegiem procesów krwiotwórczych.
Z pewnością pomocna będzie właściwa terapia komplementarna – naturalne ziołowo-mineralne suplementy diety i preparaty miejscowe pomogą nie tylko uzupełnić niedobory, ale przede wszystkim wzmocnią organizm w walce z chorobą i przyspieszą jego regenerację.
• Gonseen po 1 szklance 2 razy dziennie
• Dakseen po 1 płytce dziennie
• Okseen po 2 kaps. rano
• Krem Dynamiczny na miejsca tętna i na obszar śledziony
• Sól z Morza Martwego do kąpieli
Pamietaj! Jeżeli zauważyłaś u siebie pierwsze objawy anemii lub podejrzewasz, że mogłaś paść ofiarą tego podstępnego schorzenia – nigdy nie stosuj preparatów z żelazem na własną rękę! Nie rób tego także profilaktycznie – żelazo bardzo łatwo jest przedawkować, co również nie jest wskazane, gdyż ma ono skłonności do odkładania się w tkankach naszego organizmu. nadmiar żelaza może być równie niebezpieczny co jego niedobór.
Jeśli chodzi o profilaktykę anemii – obserwowanie własnego organizmu oraz właściwa dieta powinny wystarczyć, aby zapewnić odpowiednie ilości żelaza. Możesz sięgnąć także po suplementy, które w naturalny sposób podniosą witalność twojego organizmu dostarczając mu wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych – jak Dakseen, czy Goldseen. Przy obfitych menstruacjach sięgnij po Yamseen, który dzięki obecności dzikiego maku posiada właściwości hemostatyczne.
Najnowsze komentarze