Posted on gru 14, 2012 in Menopauza | 0 comments
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że menopauza wymaga od nas istotnej modyfikacji nawyków żywieniowych. Ten trudny okres w życiu każdej kobiety wiąże się z ogromnymi zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie i które pociągają za sobą określone konsekwencje, takie jak pogorszenie samopoczucia, uderzenia gorąca, stany depresyjne czy osłabienie i problemy ze snem. W okresie menopauzy znacznie rośnie też ryzyko zachorowania na osteoporozę, będącą skutkiem rozregulowania gospodarki wapniowej organizmu, które z kolei stanowi bezpośrednią konsekwencję zaniku czynności jajników. Dlatego jeszcze przed pojawieniem się pierwszych objawów menopauzy powinnyśmy dokładnie przyjrzeć się temu, co gości na naszym talerzu.
Osteoporoza może mieć wiele różnych przyczyn, jednak jedną z najczęstszych jest niewłaściwa dieta w trakcie menopauzy. Dlatego kobiety w okresie klimakterium i tuż po nim powinny zwracać szczególną uwagę na ilość produktów wysokowapniowych w diecie. Odwapnienie kości związane jest z rozregulowaniem pracy jajników, gdyż to właśnie produkowane przez nie estrogeny odpowiadają między innymi za gospodarkę wapniową organizmu. W tym okresie należy więc regularnie spożywać mleko i jego przetwory, pamiętając przy okazji o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości witamin (przede wszystkim witaminy D), które wspomagają proces wchłaniania się wapnia do kości. Unikać należy natomiast dużych ilości kawy i napojów gazowanych, które wypłukują wapń i utrudniają jego wchłanianie.
Jednak rezygnacja z pewnych produktów i wprowadzenie do diety innych nie wystarczy, by złagodzić przykre objawy menopauzy i nie dopuścić do wzrostu wagi. Podstawą żywienia kobiety dojrzałej powinno być odpowiednie zbilansowanie posiłków, a więc stosowanie odpowiednich proporcji trzech podstawowych składników odżywczych: węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Dieta kobiety w okresie menopauzy powinna być bogata w warzywa, nabiał i produkty pełnoziarniste, natomiast mięso powinno stanowić w niej tylko dodatek. Wynika to w faktu, że nasz organizm w okresie menopauzy nie generuje już tak dużego zapotrzebowania na białka pochodzenia zwierzęcego, zaś utrzymanie ich ilości na dotychczasowym poziomie może przyczynić się do wzrostu wagi. Drugim filarem zdrowej diety w okresie przekwitania jest regularność posiłków. Im regularniej jesz, tym rzadziej odczuwasz głód, a Twój organizm, przyzwyczajony do systematycznych dostaw energii, nie odczuwa potrzeby gromadzenia zapasów. Pamiętaj o tych dwóch zasadach, jeśli chcesz czuć się dobrze i zachować szczupłą sylwetkę.
Dobrym pomysłem będzie inspiracja dietą azjatycką, która jest bogata w soję – podstawowe źródło naturalnych fitoestrogenów. Fitoestrogeny to hormony roślinne, pod względem budowy i funkcjonowania przypominające wytwarzany przez nasze ciało estrogen. Dieta, bogata w fitoestrogeny skutecznie łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy, ale także ma także zbawienny wpływ na cały organizm kobiety w okresie przekwitania: poprawia kondycję skóry, wpływa na polepszenie samopoczucia, pomaga sprawniej uporać się ze stresem. Doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety będzie Feminseen: naturalny preparat na bazie fitoestrogenów, który dostarczy naszemu organizmowi optymalną dawkę tych substancji.
Menopauza to szczególny czas w naszym życiu i jako taki wymaga szczególnej diety. Kobieta w okresie przekwitania powinna zwracać baczną uwagę na zawartość swojego talerza, a menu komponować uważnie i rozsądnie. Dobrym pomysłem jest także zastosowanie odpowiedniej suplementacji, która dodatkowo wzmocni organizm i wspomoże go w walce z uciążliwymi objawami okresu przekwitania. Pamiętajmy więc: menopauza nie jest wcale taka straszna, a podstawową bronią w walce z jej objawami jest wiedza, zdrowy rozsądek, a także umiejętność wykorzystania ich obu w praktyce.
Najnowsze komentarze