Przekwitanie jest czasem, w którym kobieta powinna zwracać szczególną uwagę na to, co je. Ta dbałość ma uzasadnienie w silnych zmianach hormonalnych, które zachodzą wówczas w jej organizmie. Przede wszystkim ustaje czynność jajników, odpowiedzialnych za produkcję estrogenu, co jest przyczyną wielu dolegliwości, wśród których najbardziej charakterystyczne to bóle głowy czy pleców, problemy ze snem, zlewne poty czy uderzenia gorąca. Zmiany okresu menopauzalnego pociągają za sobą także zwiększone ryzyko zachorowania na osteoporozę i podwyższoną łamliwość kości: ma to związek z faktem, że żeńskie hormony płciowe są także odpowiedzialne za regulację gospodarki wapniowej organizmu. Jednak prawidłowo skomponowana dieta, stworzona z uwzględnieniem pewnych zasad, pomoże Ci lepiej poradzić sobie z przykrymi objawami tego okresu.
Nie od dziś wiadomo, że przy pomocy określonych produktów spożywczych można wpływać na funkcjonowanie organizmu – ta sama zasada ma także zastosowanie w przypadku klimakterium. Udowodniono, że w łagodzeniu przykrych objawów okresu menopauzalnego znaczną skuteczność wykazują produkty bogate w fitoestrogeny – hormony roślinne, pod względem budowy i funkcjonowania zbliżone do estrogenu, którego wydzielanie w tym okresie zaczyna się zmniejszać. By złagodzić przebieg klimakterium, warto więc wprowadzić ftoestrogeny do naszej diety. Ich bogatym źródłem jest przede wszystkim soja, warto też zwiększyć podaż soczewicy, jęczmienia oraz siemienia lnianego w diecie, gdyż one także zawierają wiele tych cennych substancji. Taka dieta, bogata w fitoestrogeny, zwana jest azjatycką: Azjatki spożywają ok. 60-100g fitoestrogenów (przede wszystkim najbardziej cennych izoflawonów, zawartych właśnie w soi czy soczewicy) dziennie, podczas gdy dieta „zachodnia” dostarcza ich zaledwie śladowe ilości, oscylujące w granicach 1-3g. Warto jednak zwrócić uwagę, że wśród Azjatek dolegliwości menopauzalne nie są tak rozpowszechnionym problemem, jak wśród Europejek czy Amerykanek, również odsetek złamań osteoporycznych wśród tamtejszych kobiet jest o wiele niższy.
Warto również pamiętać, że w okresie menopauzy zwalnia metabolizm, przez co spożywanie dotychczasowych ilości pokarmu może prowadzić do nadwagi. Dlatego w trakcie menopauzy należy nieco zmniejszyć spożywane porcje, szczególnie wnikliwie przyglądając się jednocześnie ich wartościom odżywczym. U dojrzałych kobiet zmniejsza się zapotrzebowanie na produkty zwierzęce – najlepiej ograniczyć w diecie czerwone mięso, zastępując go chudym mięsem z indyka lub kurczaka. By zrównoważyć niedobory wapnia w organizmie należy też zwiększyć podaż mleka i jego przetworów – dzięki temu zmniejszymy ryzyko złamań. W okresie menopauzy szczególnie należy zwracać uwagę na regularność posiłków: przestrzeganie określonych pór pozwoli zlikwidować uczucie głodu między posiłkami, a więc zlikwidować nawyk podjadania.
Trudno mieć jakiekolwiek wątpliwości co do faktu, że prawidłowe odżywianie stanowi klucz do zdrowego i długiego życia. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko odżywi, ale także dostarczy naszemu organizmowi sił do walki z trudami dnia powszedniego oraz zmobilizuje układ odpornościowy do obrony przed wirusami i bakteriami. Pamiętajmy także, by do diety na stałe włączyć suplementy mineralno-witaminowe, oparte na składnikach pochodzenia naturalnego – dzięki temu szybko uzupełnimy ewentualne niedobory, wspomagając działanie naszego organizmu. Warto regularnie zażywać naturalne suplementy Dr Nona: Feminseen, Phase 9, Yamseen, Cleanseen, Ravseen czy batoniki mineralno-witaminowe Dakseen, stosowane profilaktycznie, wzmocnią organizm i dostarczą mu optymalne ilości niezbędnych mikroelementów. Zdrowa, zbilansowana dieta w połączeniu z właściwą suplementacją oraz ruchem na świeżym powietrzu jest gwarantem naszego zdrowia, o czym każda kobieta – jako obecna lub przyszła matka, a przede wszystkim strażniczka domowego ogniska oraz filar funkcjonowania komórki społecznej, jaką jest rodzina – powinna stale pamiętać, dbając o zdrowie nie tylko swoje, ale także swoich bliskich.
Najnowsze komentarze